Így szabaduljon meg az olvasószemüvegétől

Így szabaduljon meg az olvasószemüvegétől

Ön sem lát elég élesen segédeszköz nélkül? Zavarja, hogy gyakran kerül a szemüvege miatt kellemetlen helyzetbe, mert nem találja, elfelejtette, vagy esetleg eltört? Most megtudhatja, hogyan szabadulhat meg ettől a soha meg nem hívott, mégis állandó vendégtől.

Gyakran hitegetik az embereket a mindent eladni kívánó reklámok azzal, hogy elhagyható az olvasószemüveg, ha a megfelelő étrend-kiegészítőt, lyukacsos, műanyag szemüveget, speciális szemcseppet, gyógynövény főzetet és hasonlókat vásárolnak meg. Az igazság persze az, hogy ezek nem oldják meg a problémát.

Az öregszeműség előbb utóbb mindenkit utolér

Olvasószemüvegre általában nem valami külső tényező, hanem nemes egyszerűséggel az öregedés miatt lesz szüksége az embernek. 40-45 éves korunk felett, a bőrünkhöz hasonlóan a szemlencsében lévő kötőszöveti rostok is fokozatosan veszítenek rugalmasságukból. Ez sajnos azt jelenti, hogy az öregszeműséget, azaz a presbyópiát nemigen lehet megelőzni, csak kezelni.

De hogyan hat a látásunkra ez a rugalmasságvesztés? A válasz az, hogy minél kevésbé rugalmasak a kötőszöveti rostok, annál jobban csökken a szemlencse fókuszáló képessége. A presbiópia akkor kezdődik, amikor azt vesszük észre, hogy a megszokott olvasási távolságból, ami nagyjából 25-30 cm, már nem látjuk tisztán a betűket. Kezdetben inkább a délutáni, esti órákban okoz nehézséget az olvasás és a közelre fókuszálás, amikor a fényviszonyok sem a legmegfelelőbbek, vagy mi magunk is fáradtabbak vagyunk. Amikor ez a probléma már egészen nyilvánvalóvá válik, akkor lesz szükség az olvasószemüvegre.

A látásromlás általában lassan következik be. Átlagosan 5-10 évente romlik egy dioptriát a szem, de általában 50-60 éves korunkra a szemlencsénk teljesen elveszíti az alkalmazkodóképességét, azaz az akkori állapotnál jobb már nem lesz a helyzet. Tehát vagy megbarátkozunk az olvasószemüveggel, vagy teljesen megszüntetjük a problémát.

Hogyan mondhatunk búcsút az olvasószemüvegnek?

Biztosan hallott már a lézeres szemműtét eljárásról, de talán eddig nem tudta, hogy ezzel a technológiával az öregszeműség is orvosolható. Az olvasószemüveg kezelés lényege az, hogy a szaruhártya fénytörési tulajdonságait megváltoztatva közelre, távolra és közép (monitor) távolságra is éleslátást biztosít.

A kétlézeres kezelés során először egy modern femtolézer alakít ki védőlebenyt a szaruhártya felső részén, majd egy excimer lézer kezeli a lebeny alatt a szaruhártyát egy olyan rétegen, ahol már nincsenek idegvégződések. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy két szuperpontos lézerrel fájdalommentesen átformálják szaruhártyát úgy, hogy újra élesen láthassunk.

Kiknek ajánlott az olvasószemüveg kezelés?

Ezt a kezelést alapvetően 50 felettieknek ajánlják, de minden esetben szükséges részt venni egy alkalmassági vizsgálaton. Ekkor a szemész szakorvos egy alapos 2 órás vizsgálat keretében felméri, van-e vagy volt-e más olyan szemészeti betegsége, ami ellenjavallata a kezelés elvégzésének. Ilyen betegség például a szürkehályog vagy a zöldhályog.

Nem érdemes tartani az alkalmassági vizsgálattól, mert kicsit sem fáj, viszont elengedhetetlen a lézeres szemműtétek előtt.

Garancia az éles látásra

Ahogy az már kiderült, az olvasószemüveg lézeres kezelése nemcsak a közeli, hanem a távoli éles látást is biztosítani tudja. Persze biztosan van, aki minden meggyőző információ ellenére kételkedik a lézeres látásjavításban, de talán ő is megfontolja ezt a remek módszert, ha megtudja, hogy bizonyos klinikákon garanciát is vállalnak az eredményre.

A garancia lényege, hogy amennyiben a kezelés előtt ígért eredménytől eltér a kezelés utáni állapot, akkor díjmentesen megismétlik a lézeres beavatkozást.

Jelentkezzen be Ön is egy alkalmassági vizsgálatra, hogy megtudja alkalmas lehet-e lézeres látásjavító kezelésre.