A szürkehályog és tüneteinek felismerése

A szürkehályog és tüneteinek felismeréseA látásproblémák közül az szürkehályog az egyik olyan probléma, amely elég sok embernél kialakul ahogy öregszünk és komoly problémát jelent. Érdemes tehát figyelni a tüneteket, hogy még időben észlelni tudjuk a szürkehályogot.

A szürkehályog a nevét a legfőbb tünetéről kapta, a betegség hatására ugyanis a szemlencse elszürkül, emiatt pedig a látás folyamatosan romlik. Ez folyamat általában lassú lefolyású, sok időnek kell eltelnie, amire a szürkehályog a kialakulásától olyan stádiumba jut el, hogy már jelentősen akadályozza a látást. Már a korai időszakban is észre lehet venni intő jeleket, melyek a szürkehályog kialakulását mutathatják.

A természetes, öregedés miatti szürkehályog kialakulása fájdalommentes folyamat, így a fájdalom nem tartozik a tünetek közé, egyéb dolgokra kell figyelni. Ilyen pl. az, ha nem látjuk az apró betűket olvasás közben, pedig korábban semmi problémánk nem volt a kisbetűs szövegek olvasásával. Szintén látásromlást lehet tapasztalni a sötétben szürkehályog kialakulása esetén. Ha valakinek van már szemüvege, kontaktlencséje, akkor a szürkehályog miatt gyakrabban kell azokat erősebbre cserélni, tehát a látás fokozatos romlása ilyen szempontból is megfigyelhető.

A tünetek közül sokkal nehezebb észrevenni, ha a színeket nem látjuk olyan élesen, színesen, mint korábban, pedig ez az a tünet, amit nehéz összetéveszteni az általános látásromlással. Ennek az oka, hogy a színek fokozatos elhalványulását nincs mihez hasonlítani, és ha nem figyeljük konkrétan, lehet, hogy észre sem vesszük, hogy nem olyan élénken látjuk a dolgokat, mint korábban.