Mitől lesz valami szuperélelmiszer?

Mitől lesz valami szuperélelmiszer?Az egészséges táplálkozás egyre több ember számára fontos, egyre többen vannak, akik odafigyelnek nem csak arra, hogy mennyit, hanem arra is, hogy mit esznek. A témában az egyik új kifejezés a szuperélelmiszer (vagy superfood) fogalma. Mutatjuk, hogy miről is van szó, és miért érdemes ezeket az élelmiszereket fogyasztani.

Általánosságban elmondható, hogy a superfoodok olyan élelmiszerek, melyek minden, a szervezet számára fontos tápanyagot és ásványi anyagot tartalmaznak. Általában az élelmiszerek egy-két tápanyagból tartalmaznak elegendő mennyiséget, ezért kiemelkednek közülük azok, melyek teljes körű tápanyagforrásként funkcionálnak.

Szuperélelmiszerek elsősorban gyümölcsök, zöldségek lehetnek, valami egyéb növényi eredetű tápanyagok. Az egyik ilyen élelmiszer a spirulina, ez talán a legismertebb superfood. A spirulina egy mikroalga, és kb. 100 különböző tápanyagot tartalmaz. Legfontosabb tulajdonságai, hogy gyulladásgátló, valamint az allergiás tüneteket is enyhíti. Ezt kiegészítve azzal, hogy tartalmaz minden fontos vitamint és ásványi anyagot, az egyik legjobb superfoodot kapjuk, amit számos formában hasznosíthatunk és fogyaszthatunk.

Hasonlóan a szuperélelmiszerek közé tartozik az avokádó is, amely elsősorban a jó koleszterin szintjét növeli, a rosszét pedig csökkenti. Otthon is megtermelhető superfoodok pl. a spenót, a kelkáposzta, vagy mondjuk a kel (gyakorlatilag a sötét leveles zöldségek).