Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Szerelem és szex /

Párkapcsolat /

Pasi vagy barátnő? Mondd, Te kit választanál!

Pasi vagy barátnő? Mondd, Te kit választanál!

Közzétéve: 2016.06.23.

Induljunk ki abból, hogy vígan éljük az életünket.

Legjobb barátnőnkkel, Bettivel, nagyokat beszélgetünk, vég nélküli pletykameneteket tartunk, és ha úgy hozza a sors, közösen pocskondiázzuk az erősebbnek mondott nem képviselőit.

Naphosszat képesek vagyunk ruhákról és közismert személyekről beszélgetni, hogy aztán az estét egy színházi előadás keretében az operának, máskor egy irodalmi felolvasóest során a literatúrának áldozzuk.

Mígnem egyszer csak becsap a mennykő, egy vadidegen szempár megigéz bennünket s kezdetben csak a férfiak méltatlanításában veszünk részt egyre kevesebb hévvel, majd „azért vannak kivételek” színezetű sejtelmes mosolygások után eljutunk arra a pontra, hogy elkezdjük lemondani addigi közös programjainkat a színen éppen csak feltűnt férfi, nevezett Józsi kedvéért.

Ez esetben töretlenül lelkes barátnőnk egyszer csak nélkülözni kényszerül addigi üdítő társaságunkat. Szerencsés, ámde kiváltképp ritka esetben Betti egy angyal, aki elnéző mosollyal és boldogságunknak őszintén örülve veszi tudomásul, hogy többé már nem naphosszat a legújabb divathullám a téma, hanem a lehengerlő humorú, külsejével mindenkit kenterbe verő Józsi. Ám abból a sajátos tényből kiindulva, hogy kedvenc barátnőnk is csak ember, joggal feltételezhetjük, hogy jellemvonásai is ennek megfelelően alakulnak, vagyis előbb-utóbb felüti szemét a zöldszemű szörny. Nevezhetjük féltékenységnek.

A helyzet kényes, kellemetlen és mindkét (mindhárom) fél részéről fájdalmas. Ha egyébként a választott férfi rendben van és jó szándékkal közelített felénk, nincs más dolgunk, mint leülni Bettivel egy őszintén beszélgetés erejéig. Hogy ezután is ugyanannyira szeretjük, mint eddig. Hogy bár matematikailag kevesebb időt töltünk vele, az ugyanolyan értékes, mint a fiatalember felbukkanása előtt. Hogy bármikor, bármiben ezután is számíthat ránk.

Legyünk résen

Ha Betti konkrét kifogásokat talál Józsiban, bízzunk értékítéletében, és hallgassuk meg. A szerelmes szív mint tudjuk vak, így egy objektívebb nézőpont jól jöhet, főleg, ha a mi érdekeinket szolgálja. Ha logikusnak tűnik, amit elmond, oszlassuk el egy pillanatra a rózsaszín felhőt és próbáljuk kívülről szemlélni a tényeket. Ám ha úgy látjuk, a zöldszemű alól kicsúszott a realitás talaja, azt is őszintén beszéljük meg a barátnőnkkel.

És mit szól mindehhez Józsi? Nézzük egy kicsit az ő szemszögéből a helyzetet.

Pasi vagy barátnő? Mondd, Te kit választanál!
Ám abból a sajátos tényből kiindulva, hogy kedvenc barátnőnk is csak ember, joggal feltételezhetjük, hogy jellemvonásai is ennek megfelelően alakulnak...

Tételezzük fel, hogy ő a féltékeny. Mert ha a barátnő megjelenik, ő csak másodhegedűs lehet a sorban. Hogy olyankor megszűnik az univerzum, és csak cipők maradnak, meg pletykák vagy irodalmi felolvasóestek, amiket Józsi egyébként ki nem állhat. Ha Betti megjelenése tényleg elhomályosítja az ifjú titán ragyogását, joggal feltételezhetjük, hogy talán mégsem ő az igazi és engedjük el, még mielőtt nagyobb károkat okoznánk. Elsősorban neki. Ez nem baj, két oka lehet: Józsi nem az a fiú, akire vártunk, vagy még nem nőttünk fel az igazi párkapcsolathoz. Mivel úgyis mindennek eljön az ideje, ne siettessünk semmit, várjuk ki, míg minden a helyére kerül.

Ám ha mindenkivel minden klappol, és senkit nem szeretnénk elveszítni, komolyan akarjuk a kecskét és a káposztát is, legyünk fondorlatosak, és hozzuk közelebb egymáshoz a két szeretett személyt, hogy azok is megkedvelhessék egymást. Csak arra vigyázzunk, nehogy túllőjünk a célon és a végén két szék közül a padlóra huppanjunk a túl jól sikerült összeboronálás után.

Keressünk bennük közös vonásokat, érzékeltessük, hogy mindketten fontosak számunkra, és a vetélkedésnek nincs alapja. Két módszert követhetünk: vagy közös programok segítségével igyekszünk őket egymással megkedveltetni, vagy éppen ellenkezőleg. Mindennemű találkozást elkerülünk, és ezzel egyidőben tisztázzuk a felekkel, hogy mivel mindketten nagyon fontosak számunkra, kérjük ezt az érzést tiszteletben tartani és egymásra nem megjegyzéseket tenni. Amennyiben erre valamelyikük nem képes, érdemes elgondolkozni azon, hogy vajon mi az oka ezen egyszerű kérés teljesíthetetlenségének. Talán csak nem egyoldalú ez a nagy ragaszkodás?

A legfrappánsabb megoldás az illető felek kiházasítása, vagyis barátnőnknek keressünk Józsi baráti köréből partnert. Ezzel minden gondunk elszáll: ha akarunk, szervezünk közös programokat, de akkor sem kell magyarázkodnunk, ha kettesben szeretnénk romantikázni kicsit, természetesen Józsival. Ha nem találunk barátnőnknek Józsi haverjai közt megfelelő partit, próbálkozzunk egyéb terepeken. Már az is nagyon jó megoldás, ha bárhonnan máshonnan keresünk társat.

De hiába a csűrés-csavarás, legtöbbször meg kell hajolnunk a régi, bár felkapottnak csak az emancipáció kezdete óta imponáló mondás előtt: barátnőt legtöbbször egy életre választunk, míg ellenkező nemű partnerünk lehet múló szeszély is. (Az összes kivétel a szabályt erősíti tézis maximális tiszteletben tartása mellett.) Így ne kockáztassunk egy régi barátságot, ha nem érdemes. Persze ilyenkor előjöhet hőn szeretett barátnőnk rejtett birtoklási vágya is, amelynek tolerálása nem mindig egyszerű. Ám bárhogy alakulnak is az események, amennyiben jóvátehetetlen károk nem következnek be, barátnőnkre is mindig szakítsunk olyan időt, amit kettesben töltünk, és legalább két órára foglalkozzunk kizárólag vele és közös női dolgainkkal, szívszerelmünk dicsőségének méltatását totálisan mellőzve.

S hogy végeredményben mit tegyen az ember lánya? A lehetőségekhez mérten kezelje higgadtan a helyzetet, ami bátor szívűeket is minimum megkínoz, a gyengébbeket pedig egyenesen képes földbe döngölni. Ezt ne hagyjuk, hiszen mégsem illő, hogy olyan emberek bánjanak el velünk, akik szeretnek minket.

- Dr. Kónya Judit -