Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Szerelem és szex /

Párkapcsolat /

Csökkent szexuális vágy – a placebo is segíthet

Csökkent szexuális vágy – a placebo is segíthet

Közzétéve: 2016.06.29.

Nem minden esetben a gyógyszeres kezelés jelent megoldást egy-egy problémára, így a csökkent szexuális vágyra a legtöbb nő esetében elegendő lehet egy-egy placebo tabletta.

Egy amerikai kísérlet résztvevői már pár héttel a hatóanyag nélküli készítmény szedésének elkezdése után arról számoltak be, hogy szexuális aktivitásuk jelentősen nőtt.

A jelenség hátterében működő mechanizmusokat két amerikai pszichológus, Andrea Bradford a Baylor College of Medicine és Cindí Meston, a University of Texas kutatói kezdték elemezni. Megállapításuk szerint a hiányzó szexuális vágy a megfigyelés ideje alatti visszatérésének az a legfontosabb oka, hogy az érintett nők tudatalattijában változások mentek végbe a szexuális viselkedés terén. Ezzel szemben a résztvevő nők kora vagy az egyéb, betegségekre utaló tünetek jóval kisebb jelentőséggel bírtak – írják a kutatók a Journal of Sexual Medicine című szaklapban.

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy a kutatásban résztvevő nők mindegyikének megvolt arra a lehetősége, hogy beszélhessen valakivel szexuális jellegű problémájáról” – hangsúlyozza Andrea Bradford. „A közreműködőket emellett arra is megkértük, hogy a kutatás három hónapja alatt feljegyzéseket vezessenek érzéseikről és az szexualitás terén tanúsított viselkedésükről.

Csökkent szexuális vágy – a placebo is segíthet
Nem minden esetben a gyógyszeres kezelés jelent megoldást egy-egy problémára, így a csökkent szexuális vágyra a legtöbb nő esetében elegendő lehet 1-1 placebo tabletta.

A szakértők szerint azonban minden jel szerint az volt a legfontosabb tényező, amely a szexuális vágy visszatéréséhez vezetett, hogy a résztvevő nők szakemberrel is beszélhettek szexuális zavarukról.

Bradford és Meston 50 olyan nő közreműködésével végezte el a szexuális viselkedést és tüneteket vizsgáló kutatását, akik egy korábbi, a szexuális diszfunkciót vizsgáló klinikai kutatás során véletlenszerűen a hatóanyag nélküli készítményt kapók csoportjába kerültek. A két kutató velük végzett további megfigyeléseket.

„A szexuális vágy hiányával kapcsolatos tünetek javulásának az volt a legfontosabb jele, hogy a megfigyelés ideje alatt nőtt a kielégítő szexuális aktusok száma” – mondja a két szakértő. A szexuális problémával való szembesülés, annak elismerése és felvállalása nagyban hozzájárult magához a megoldáshoz is.

Számos nő arról is beszámolt, hogy a megfigyelés ideje alatt jóval több szexuális inger hatott rájuk – még akkor is, ha partnerük semmiféle speciális utasítást nem kapott erre vonatkozólag.

„Tanulmányunk arra hívja fel minden érintett figyelmét, hogy már egy minimális mennyiségű külső segítségnyújtás is óriási lépést jelenthet a szexuális zavar orvoslásában” – véli Bradford. Mindez nem lepte meg a kutatókat, akik szerint azonban további klinikai kutatások szükségesek a szexuális viselkedés további faktorainak megfigyelésére.

- news.de –