Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Szerelem és szex /

Párkapcsolat /

A nőknek a megbocsátás (is) jobban megy

A nőknek a megbocsátás (is) jobban megy

Közzétéve: 2016.06.27.

„Megbocsátás és felejtés” – e két dolog a férfiaknak sokkal nehezebben megy, mint a nőknek – állapította meg egy spanyol kutatás.

„A megbocsátásra való képesség meglétéhez az empátia a döntő tényező, s ebből a nőknek jóval több van, mint a férfiaknak” – kommentálja a kutatást Carmen Maganto, a tanulmányt jegyző pszichológus, aki szerint e tényező mellett a generációnként eltérő hozzáállás is fontos, ha a másokkal szembeni problémákon kell túltenni magunkat.

A University of Basque County kutatói tanulmányukba összesen száznegyven 45 és 60, valamint 17 és 25 év közötti férfit és nőt vontak be. A közreműködőknek az volt a feladata, hogy egy skála segítségével becsüljék meg, mennyire megy könnyen vagy nehezen esetükben a megbocsátás. Majd egy másik skálán arról kellett beszámolniuk, milyen tényezők játszanak szerepet, amikor valakivel szemben megbocsátást gyakorolnak.

Gyakorlat teszi…

Az eredmények között az olvasható, a szülők sokkal könnyebben bocsátanak meg, mint a gyerekek, s ez a fiataloknak és a nőknek sokkal könnyebben, mint a férfiaknak.  Megbocsátani azok tudnak leghamarabb, akik addigi életükben többször tették ezt.

A nőknek a megbocsátás (is) jobban megy
„Megbocsátás és felejtés” – e két dolog a férfiaknak sokkal nehezebben megy, mint a nőknek – állapította meg egy spanyol kutatás.

A megbocsátás okai is eltérőek generációnként: a fiatalok úgy gondolják, hogy az idő minden sebet képes begyógyítani, ezzel szemben a felnőttek körében a bűnbánat és az igazságosság áll a középpontban.

Számos korábbi amerikai tanulmány arról számolt a korábbiakban, hogy az életkor előrehaladtával egyre könnyebben megy a megbocsátás. Ez azzal függ össze a kutatók szerint, hogy idősebb korban a toleranciaküszöb is emelkedik, s az idősebb korosztályok jobban képesek uralkodni érzéseiken még akkor is, ha csalódás éri őket.

A szülőktől érkezik a képesség

Az empátia képessége – az arra való képesség, hogy mások érzéseibe, szükségleteibe vagy gondolataiba beleéljük magunkat – idősebb korban jóval fejlettebb, mint fiatalkorban.

A szakértők szerint a családi környezet kulcsszerepet játszik a megbocsátásra való képességben, amelyet a szülők képesek gyermekeiknek továbbadni példamutatással, morális értékek közvetítésével. A megbocsátási képesség úgy tanítható meg a gyerekekkel – így a kutatók – ha a szülők felhívják az esetleges hibákra a gyerek figyelmét, ám egyúttal meg is bocsátanak a történtekért. A kutatások szerint a gyermekek a legtöbb esetben ugyanazokat a szavakat és kifejezéseket használják a megbocsátás során, mint szüleik.

- fitforfun.de –