Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Szerelem és szex /

Párkapcsolat /

A frigiditás átmeneti állapot

A frigiditás átmeneti állapot

Közzétéve: 2016.06.27.

A század szakértői és az ő nagy tévedésük

Groddeck korának elismert pszichoszomatikus orvosának számított. Emberek zarándokoltak a „mágus” baden-badeni otthonába. Véleménye mérvadó volt. Azt mondta egyszer Füst Milánnak, amikor a hetven százalékra becsült női frigiditásról beszéltek:

- Hogy a szexuális lélektanban a statisztika mit ér, azt elképzelheti. No, de ebben a statisztikában véletlenül mégiscsak igaza lehetett. Az én tapasztalataim is ilyenek.

Erre rátromfolt Füst Milán: „Az én fiatalságomban az akkori, belátom, ügyetlenül összeszedett értesüléseim is a nők jelentős hányadát mondották frigidnek.”

Nos, a tudós urak a tudomány mai állása szerint alaposan benne vannak a slamasztikában. Mert a helyzet az, hogy azóta a lélektani és fiziológiai kutatások minden kétséget kizárva bebizonyították: frigid nők pedig nincsenek, csak hozzá nem értő férfiak. Ennek megfelelően , bármily kellemetlen ezt kimondani, a fenti nyilatkozatok a nevezett urak hiányos szexuális ismereteiről és gyakorlatáról rántják le a leplet.

Az orvostudomány álláspontja

A közvélemény gyakran tévesen és elnagyoltan értelmezi a frigiditást. Azt gondolják magukban az emberek, ha erről hallanak: „ja, persze, ők azok a bizonyos hideg nők, akik jégszoborként fekszenek az ágyban, képtelenek feloldódni és örömöket cserélni.”

Az orvostudomány több részre szedi a frigiditás jelenségét. Hisz nem lehet egy kalap alá venni az összes formáját. Van, akiben teljesen normálisan élednek fel a vágyak, de az istennek sem jut el az orgazmusig. Van, akinél alacsony maga a vágy, alig pislákol, és könnyedén ki is alszik. Van, akinél nemhogy alacsony a vágy, de nincs is, helyét az undor tölti ki a másik nem iránt, a szexualitás iránt.

Buda Béla szerint annyira kicsi a testi okokra visszavezethető frigiditás, hogy szóra sem érdemes. A szervi frigiditáshoz ugyanis a külső nemi szerv érzőideg-ellátásának kellene teljesen működésképtelennek vagy súlyosan károsodottnak lennie. A bajok tetemes hányada súlyos lelki traumákra vezethető vissza. Félelmekre, gátlásokra, ijesztgetésekre, kellemetlen és feldolgozatlan élményekre. Vagy éretlen női személyiség vagy károsodott pszichoszexuális fejlődés idézheti elő az örömtelen (fájdalmas, undorító) szexet.

A frigid nőnek tudnia kell, hogy állapota átmeneti. Gyógyulása azon múlik, hogy megtalálja-e saját „orvosát” vagy sem. Ehhez nem kell más, „csak” egy olyan partner, aki képes feloldani évtizedes gátjait, és aki lelkileg és testileg egyaránt odaadó és készséges. S a türelem sem árt.

A frigiditás átmeneti állapot
Gabi sohasem érte el a vágyott orgazmust. Mindkettőjük idegeit kikezdte a kudarc. Mindkettejükben komoly önértékelési zavarok keletkeztek. Gabi azt gondolta magában ...

Két eset - több tanulság

Gabi végső elkeseredésében kereste fel szexológusát. Három éve volt párban férjével, akivel remekül mentek a dolgok, kivéve a szexet. Bárhogy próbálkoztak, Gabi sohasem érte el a vágyott orgazmust. Mindkettőjük idegeit kikezdte a kudarc. Mindkettejükben komoly önértékelési zavarok keletkeztek. Gabi azt gondolta magában: „mi van velem, beteg vagyok, nem vagyok teljesen normális?” A férje meg így morfondírozott:” hát nem vagyok képes kielégíteni a feleségemet, milyen férfi vagyok én?”

A szexológus „kézenfekvő” tanácsot adott, amit a sarki fűszerestől is megkaphatott volna: tanítsa meg férjét manuális fogásokra. De nem volt erre szükség. Az élet a maga sajátos bájával megoldotta a dolgot. Valamelyik este szórakozni mentek. Egy ellenszenves bár-töltelék felkérte Gabit. Nem tetszett neki a báj-gúnár, de elolvadt ölelésétől: Még ajánlatot is kapott, amit persze erényes feleség módjára visszautasított, közben azonban reszketett az érzéki vágytól. Attól az estétől állt be gyökeres változás kapcsolatukban, mindkettejük nagy megkönnyebbülésére.

Ágnes extrémen érzéki kislány volt. Úgy érezte, minden nemű izgalma a genitáliáiba vezet, mint valami villámhárító. Így történt, hogy kisiskoláskánt a felelés réme nála orgazmussal járt. Tizennégy éves kora körül olyan állandó szexuális izgalomban élt, hogy néha ki kellett szaladnia a ház előtti kertbe, fel-alá futkosással mérsékelni feltörő gerjedelmeit. Bármikor, bárhol készen állt az érzéki gyönyörök átélésére. És mégis: egyetlen partnerrel sem talált hasonló örömökre. Semmit sem lobbantottak föl abból a lángból, amit maga bármikor elő tudott hívni.

Sok partnere volt, és egyetlen szerelme. Vele semmire sem vágyott. Kielégítette maga a tény, hogy láthatja arcát vagy hallhatja hangját. Végül hosszú elfecsérelt évek után jött rá, hogy csak olyan férfiak hozzák izgalomba, akik állati jelenségek, durvák és veszélyesek, akik szexualitása gyalázatosan nyers, nem olyan, mint eddigi kifinomult partnereié.

Mindkét eset szolgál tanulságokkal. Ezek összeszedését az olvasóra bízom.

- Intera –