Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Női egészség /

Fitness /

Mi is az az ájurvéda?

Mi is az az ájurvéda?

Közzétéve: 2016.06.30.

Ugyanakkor ha kissé jobban elmerülünk a megismerésében, hamarosan ráébredünk, hogy mély értelmű, hasznos, és széles körűen alkalmazható életmódrendszert értünk az ájurvéda mögött.

Az ájurvéda eredete Indiába nyúlik vissza, időben valahol 3500 évvel ezelőttre.

A szó szankrit eredetű összetételből keletkezett, amelynek első tagja az ayur, jelentése élet, második tagja a veda, amely tudást, megismerést jelent. Így a kifejezést valahogy akképpen fordíthatnánk le, a benne foglalt tartalommal kiegészítve, hogy a hosszú, egészséges élet tudománya. Az egyik legősibb, legkomplexebb egészségtani megfontolás áll a háttérben, amely modern megfogalmazással igazán „felhasználóbarát”, vagyis könnyen alkalmazható anélkül, hogy bonyolult módszereket, klasszifikációkat és számítási módokat kellene elsajátítanunk.

Az ájurvédáról szóló eredeti, egyszersmind legelső írásai Csaraka, Szusruta és Vágbhatta indiai bölcsek kezének munkáját dicsérik. Ők az ájurvéda egészségügyi vonatkozásaira, vagyis a betegségek kialakulására, és az ájurvéda módszereinek felhasználásával történő gyógyítására koncentráltak.

Az indiaiak ősi felfogása szerint az ájurvéda az élet minden területén megjelenik. A gondolkodás és az egészség megőrzésének alapjául szolgál csakúgy, mint ahogyan a mentális egészség biztosításának záloga is benne rejlik.

Ma a nyugati ember számára legnagyobb jelentőséggel az egészségmegőrzés ájurvédikus vonatkozásai a leginkább ismertek. Kevesen tudják azonban, hogy az ájurvédikus egészségmegőrzés nyolc alapvető területen működik. Ezek az alábbiak: kája-csikitsza: belgyógyászat; viságara-vairódha tantra: toxikológia; bálaroga-csikitsza: gyermekgyógyászat, nőgyógyászat, szülészet; vádzsíkarana: szaporodástan sálja-csikitsza: sebészet; sálakja-tantra: fül-orr-gégészet, szemészet; raszájana: fiatalítás, egészségmegőrzés; bhúta-vidjá: mikroorganizmusok és finom fizikai lények okozta betegségek tana (pszichiátria).

Az ájurvéda holisztikus rendszer, amelynek értelmezése szerint bármely élőlény, így akár az ember sem korlátozódik pusztán fizikai jellemzők összességére, hanem az élőlények négy egymástól eltérő elem illetve elv komplexitásából, változatos kapcsolódásából állnak.

Az ún. „átmá”, vagyis lélek, amelyből a tudat eredeztethető. Más néven ez jelenti az isteni szikrát. Mondhatnánk, hogy ez a lelke mindennek, és valóban: az ájurvéda szerint az élő egész összes többi alkotója anyagi létezéssel felruházott elem, kizárólag az átmá az, amely nem fogható meg a tudomány eszközeivel.

Mi is az az ájurvéda?
Ezen erők minden élő szervezetben jelen vannak, csak éppen egyedenként eltérő arányban. Ezen eltérő arányok okozzák, hogy két egyforma élőlény nem létezhet a világon.

A „manasz” az elme megfelelője. Felelős az emlékek tárolásáért, és a pszichológiai folyamatok összehangolt működéséért. A gondolkodási képességek, az érzések, az akarat irányítója, mindezek színtere egyben.

Az ún. „indrija” az érzékszerveket reprezentálja. Vagyis ez a hallásért, látásért, szaglásért, ízlelésért, tapintásért felelős összetevője az élőlénynek. Ugyanakkor olyan autonóm funkciók irányításáért is felelős, mint a szaporodás vagy szexuális viselkedés.

Végül magát a fizikai értelemben vett testet a „saríra” jeleníti meg, amelynek végső soron öt összetevője van. Ezek az éter, a levegő, a föld, a víz és a tűz.

Az ájurvéda szerint ugyanakkor önmagukban ezen tényezők nem életképesek. Ahhoz, hogy funkciójukat kerek egészként betölthessék, különleges erővonalak összehangolt, egymást kiegészítő működése szükséges. Ezek a biológiai erők az úgynevezett dósák. A váta (szél), a pitta (tűz) és a kapha (nyirok). Ezen erők minden élő szervezetben jelen vannak, csak éppen egyedenként eltérő arányban. Ezen eltérő arányok okozzák, hogy két egyforma élőlény nem létezhet a világon. Így jön létre az ún. prakriti, vagyis az ájurvédikus testalkat.

A prakriti határozza meg az esetleges kórállapotok kezelésének mikéntjét és időtartamát. A hagyományos ájurvédikus gyógyítás tehát valóban holisztikus megközelítést alkalmaz, vagyis nem egyedül a fizikai létre és a panaszokra koncentrál, hanem az egészre, magára a prakritire szabja egyéni gyógymódjait. Emellett minden típushoz (váta, pitta, kapha) meghatározott táplálékprofilt rendel, vagyis az ájurvédikus felfogás szerint az egyes típusoknak más táplálkozási elveket kell követniük ahhoz, hogy egészségüket megtarthassák. A felfogás szerint mindegyik típusnak megvannak a hozzá rendelhető pozitív hatású táplálékai, amelyek fogyasztásakor nem szabadulnak fel káros és fölösleges melléktermékek az emésztés során.

Az ájurvéda tehát komplex filozófikus szemléletmód, amely jelentős életmódbeli ajánlásokat is magában foglal. Ezek követése vezet el a testi-lelki jóléttel jellemezhető hosszú élet megéléséhez.

- KJ –

Kapcsolódó tartalmak