Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Női egészség /

Fitness /

Lefokozott ízfokozó

Lefokozott ízfokozó

Közzétéve: 2016.06.27.

Bár számoljuk az elfogyasztott kalóriákat, nagy ívben elkerüljük a magas zsírtartalmú ételeket, kevés szénhidrátot fogyasztunk és még a cukor-bevitelt is kontrolláljuk, egyre többet mutat a mérleg.

Az alattomos jelenségért az élelmiszerekben megtalálható (legtöbbször ízfokozó) adalékanyagok tehetők felelőssé.

A glutamát egyike a hizlaló „főkolomposoknak” – találgatott mindeddig számos szakirodalmi értekezés.

Az Észak-Kaliforniai Egyetem egyik legutóbbi kutatása véget vethet a sötétben való tapogatásnak, mivel egyértelmű bizonyítékot szolgáltat a glutamát „bűnösségére”. Az intézet vizsgálatainak eredménye is azt a feltételezést erősíti, hogy a glutamát erősen elősegíti a zsírszövetek testünkre telepedését. Az amerikai kutatók – élükön a Ka Ha-val – összesen 750 kínai férfi és nő étkezési szokásait figyelte meg, s az árgus vizsgálódás során különös figyelmet fordítottak a glutamát-bevitel pontos nyomon követésére.

Lefokozott ízfokozó
Már korábbi tanulmányok is tartalmaztak vonatkozásokat az adalékanyag és az elhízás közötti lehetséges kapcsolatra, ám mindeddig csupán állatkísérletek alapján ...

Az adatok elemzése után összeállt a kép: mindazok, akik táplálékukkal sokat fogyasztottak az adalékanyagból, jóval több súlygyarapodással „büszkélkedhettek”, mint azok, akik figyelmet fordítottak a glutamát-fogyasztás kordában tartására. Már korábbi tanulmányok is tartalmaztak vonatkozásokat az adalékanyag és az elhízás közötti lehetséges kapcsolatra, ám mindeddig csupán állatkísérletek alapján feltételezték az összefüggést.

A glutamát napjainkban nagyon sok negatív felhangú újságcikk „főhősévé” avanzsált, többek között az úgynevezett „kínai-étterem-szindrómában” is a főszereplők között emlegetik. Utóbbi jelenség a bőr kipirosodásával, reszketéssel és émelygéssel jár, mivel az ízfokozó jellegű glutamát a készételekben, s az ázsiai fűszerkeverékekben és a szójaszószban különösen nagy mennyiségben bukkanhat fel.

Aki a jövőben biztosra akar menni, annak ajánlatos az egyes, fogyasztásra szánt élelmiszerek összetevői között az ízfokozó adalék után nyomozni, s inkább a glutamát-mentes termékeket előnyben részesíteni. Vigyázat, sok esetben szövegesen nem is tüntetik fel, csak az E 620 és E 625 közötti számok utalnak jelenlétére.

- fitforfun.de –