Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Női egészség /

Fitness /

A kutya fitten tart

A kutya fitten tart

Közzétéve: 2016.06.24.

A kutyák őrző képessége mostantól újabb kompetenciával bővül: négylábú barátaink nem csak a házra és lakásra tudnak elsőrendű módon figyelni, hanem egészségünkre is – állapította meg egy friss német tanulmány.

A Kölni Testnevelési Főiskola Egészségügyi Központja legutóbbi kutatásában a kutya nélkül és kutyával sétálók mozgási szokásait vette nagyító alá.

A német tudósok megállapították, hogy az ebtulajdonosok messze aktívabbak és ritkábban szorulnak orvosi ellátásra kutya nélkül élő társaiknál.

A kutatók a vizsgálat során, amelyen mindkét táborból 100-100 középkorú nő és férfi vett részt, kérdőíves felméréssel térképezték fel a testmozgási, azon belül különös hangsúllyal a sétálásra vonatkozó szokásokat. A résztvevők beszámoltak gyaloglásaik mennyiségéről, annak sebességéről, helyszínéről, de a gyaloglásra indító okok sem maradtak felderítetlenül. A kutatás hitelességére jellemző, hogy a sétálók csoportjába tartozó résztvevőket véletlenszerűen aktuális sétájuk során szólították le a tudósok gyaloglásuk helyszínén: nekik a parkban, vagy az erdőben kellett az említett kérdőívet kitölteni. A kölni szakértők az adatok elemzése után megállapították, hogy a kutyával élők 98 százaléka naponta legalább egyszer indul sétára, míg a kutya nélküli csoport tagjai közül 46 százalék hetente mindössze egyszer-kétszer tesz sétát.

A kutya fitten tart
Amikor a sétára indulás okai kerültek szóba a kutyatulajdonosok 30,5 százaléka vallotta, hogy négylábú barátjáért érzett felelősség miatt kel naponta útra, ...

A séták időtartamának vizsgálatakor fény derült arra, hogy a kutya nélkül sétálók gyaloglása átlagosan 31-60 percig tart, s hetente maximum 62-120 percet töltenek a testmozgás e formájával. Bezzeg a kutyások! Az ő esetükben egy átlagos, mindennapos séta két óráig is eltarthat, s hetente több mint 14 órát sétálnak. Amikor a sétára indulás okai kerültek szóba a kutyatulajdonosok 30,5 százaléka vallotta, hogy négylábú barátjáért érzett felelősség miatt kel naponta útra, 16,9 százalékuk pedig „önző módon” saját egészsége és fittsége megóvása érdekében, s friss levegő miatt aktív. A „kutyátlanok” 30,2 százalékának indítéka ezzel szemben csak annyi, hogy egy kis friss levegőt szívjanak, s 23,6 százalékuk gondol saját egészségére.

- fitforfun.de –