Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Hírek, aktualitások /

Mindenféle /

Húzd meg a határvonalat

Húzd meg a határvonalat

Közzétéve: 2016.06.24.

Azáltal, hogy megzavar és félbeszakít, a „határsértő” mindig magára vonja a figyelmet. Amikor úgy tűnik, hogy a te igényeid kevésbé fontosak a másiknál, akkor hagyd őt figyelmen kívül és neheztelj rá kicsit.

Maradj fókuszban

A lelki egészségedhez fontos, hogy a figyelem újra rajtad legyen.

Fogalmazd meg az igényeidet

Világos, hogy a másik fél mit akar tőled a kapcsolatotokban: a bizalmast, a meghallgatót vagy a segítőt keresi. De mi az, amire neked van szükséged? Ha jellemzően olyan típusú vagy, aki engedi, hogy folyton átgázoljanak rajta csupán azért, mert nem szereted az összeütközéseket, akkor ne feledd: ha te elfojtod a vágyaidat, másokat sem fog érdekelni. Hogy hű maradj magadhoz és megkapd, amit szeretnél, válaszolj három kérdésre: Az élet mely területén érzem ennek a személynek a nyomását? Hogyan érzem magam ettől? Mit akarok, amit többé ne tegyen vagy ne mondjon? Írd le a válaszokat.

Húzd meg a határvonalat
Az ilyen emberek figyelmen kívül hagyják, semmibe veszik mások szükségleteit, és gyakran nem vesznek tudomást arról, hogy milyen hatással vannak a cselekedeteik ...

Beszélj

Azt nem tudod befolyásolni, hogyan viselkedjen a lelki határsértő, de azt igen, hogy te hogyan reagálj erre. A kapott három válasz segítségével világossá válik, hogy mit értékelsz a másik személyben, mi bánt téged és mi forog kockán – az önbecsülés csak egy dolog, de akár a kapcsolat jövője is. Mondhatsz valami ilyesmit: „Értékelem a barátságodat az energiád és a hűséged miatt. Azonban kényelmetlenül érzem magam, amikor a munkahelyemen hívsz és elvárod, hogy beszélgessünk. A munkám fontos a számomra, és személyes hívásokat intézni nem helyénvaló. Kérlek, tartsd ezt tiszteletben, és ne hívj többet munka közben.” Ha nem szoktál magabiztos lenni, akkor először próbáld tükör előtt elmondani, amit szeretnél közölni vele.

Járj a földön

Ne kezdj vitába vagy veszekedésbe vele. Az ilyen emberek figyelmen kívül hagyják, semmibe veszik mások szükségleteit, és gyakran nem vesznek tudomást arról, hogy milyen hatással vannak a cselekedeteik másokra, és így valószínűleg az első reakciójuk az, hogy megpróbálnak beskatulyázni. Játsszák a sértettet, vagy megpróbálnak vitába szállni, tagadni vagy elbagatellizálni a kérésed, vagy azt próbálják elérni, hogy bűnösnek érezd magad. A legjobb, amit tehetsz, hogy nyugodtan és határozottan újra megfogalmazod a helyzetet és távol tartod magad a vitáktól.

Állj készen a változtatásra

Ha elhatároztad, hogy megváltoztatod a kapcsolatotokat, akkor ez hatással lesz a jövőre. Általában meghátrálnak és akkor a kapcsolatotokat egy új, tiszteleten alapuló szintre emelheted. Azonban, ha a másik személy nem veszi komolyan az igényeidet, akkor el kell engedni őt. A határok kijelölése nem egy boldogsággal teli helyzet, de a legjobb módja annak, hogy vigyázz magadra.

- ninemsn.com –