Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Hírek, aktualitások /

Mindenféle /

Egy férfi, egy nő, ezer különbség

Egy férfi, egy nő, ezer különbség

Közzétéve: 2016.06.24.

A különbség már az anyaméhben kezdődik. A fiúmagzatok sokkal sérülékenyebbek, olyannyira, hogy velük másfélszer gyakrabban vetélnek el a nők.

Agyi eredetű bénulás másfélszer, agyhártyagyulladás kétszer gyakoribb a kisfiúknál, mint a kislányoknál. Négyszer akkora eséllyel lesz belőlük a későbbiek folyamán autista, dadogós vagy diszlexiás.

Nemre specifikus eltérések szinte valamennyi szervben vannak. Másképp reagálnak a nemek a gyógyszerekre és másképp jelentkeznek a betegségeik. Az illathallucinációkkal sűrített skizofrénia például a nőknél később jelentkezik, és eredményesebben kezelhető, mint a képhallucinációkat látó férfiaknál. Az infarktus más tünetekkel jelentkezik a nőnél és a férfinál. Ez utóbbinál mellkasi fájdalom formájában, a nőknél meg hasi diszkomfort érzéssel, hányingerrel, izzadással.

A nők immunrendszere erősebb, ezért védettebbek a fertőzésekkel szemben, ugyanakkor, hogy ne legyen minden fenékig tejfel, az immunrendszer túlműködéséből fakadó betegségekre hajlamosabbak (szklerózis multiplex, reumás izületi gyulladás)

A nők epéjének összetétele eltér a férfiétól, ez okolja a nemüknél gyakrabban előforduló kőképződést.

A nők szíve mind méretben, mind rugalmasságban alatta marad a férfiakénak. A szívbetegségekhez a nőknél sokszor hormonális változás kapcsolódik, a férfiaknál a mozgásszegény életmód és az elhízás.

Ugyanakkor köztudott, hogy a férfi agya átlagban 10 %- al nagyobb. (Milyen kár, hogy ebben az esetben nincs korreláció a nagyság és működés között!) Sőt, sajnos inkább hátránnyal jár a nagyságbeli előny. A nagyobb számú idegsejt nagyobb számú hibalehetőséget produkál: szinte valamennyi idegi és pszichikai eredetű kórkép őket sújtja (a depresszió és az evészavarok kivételével).

A nők két agyféltekéje között szoros összeköttetések vannak, míg a férfiaké különálló. Agyuk integritása egy sor különbséget von maga után, hisz ebből adódik többek között az, hogy a nők érzékenyebbek, és egyszerre több dologra figyelők. A férfiak egyszerre csak egy dologgal képesek foglalkozni, igaz, azzal behatóan.

A nők ügyesebben kódolják a metakommunikációs üzeneteket (arckifejezés, hangtónus), míg a férfiak idegenként bolyongnak falai között. A nők jobban emlékeznek, a férfiak könnyebben felejtenek. Ezért van az, hogy ugyanaz a veszekedés a nőben még hónapok múlva is bántóan él, míg a férfi már arra sem emlékszik, hogy volt egyáltalán.

Egy férfi, egy nő, ezer különbség
Nem szabad említés nélkül hagyni egy olyan képességet, amiben a férfiak abszolút győztesnek számítanak. A térlátásban sokkal jobbak, mint a nők.

A nők hamarabb tanulnak meg beszélni, és ezt a verbális előnyüket mindvégig meg is tartják. Színesebben fejezik ki magukat, és sokkal szívesebben beszélnek, mint férfi társaik. (Érdekes téma, hogy akkor miért a férfiak uralják az irodalmat?) S ha mindez nem elég a női verbalitás vitathatatlan győzelméhez, akkor még egy információ: rájöttek, hogy a beszédközpont nem is ott van a női agyban, mint ahol a férfié. Ha a bal agyféltekét elaltatják, elnémul a beszéd. De csak a férfiaknál! Igaz, a nőknél is romlik, de nem vész el teljesen.

Érdekes, hogy ennek ellenére folyamatosan beleesnek egy csapdába, amely már klasszikus női baklövésnek számít. Elvárják a partnertől, hogy találja ki gondolatait. ”Igazán tudhatta volna!”
Nem, kedves lányok, ez hatalmas tévedés, a fiúnak meg kell mondani, mit akarsz. És lehetőleg ne virágnyelven, mert azt nem nagyon élvezi, és egyáltalán nem érti. Kereken, egyenesen, lényegre törően. Ne várj intuíciókra és gondolatolvasásra, ezt nem tudod kicsikarni egy fiúból, mert vagy egyáltalán nincs benne, vagy csak embrionális formában!

Egyébként a hallás is teljesen más a két nemnél, már újszülöttként is. A kislányok érzékenyebbek a külvilág hangjaira, és érzékenyebben is reagálnak rá. Édesanyjuk hangját könnyebben ismerik fel. Hallásromlásuk csak a menopauza után indul be, míg a férfiaké már harmincas éveik elején.

Ennyi különbség után már az sem meglepő, hogy még a humorunk is más. A férfiak inkább azokon a vicceken nevetnek jó nagyokat, amelyek a jobb agyféltekét stimulálják, ami logikusan felépített és végkimenetele nem sejthető. Egyébként lokalizálták is, a jobb szem fölött, a homloklebenyben található a humorért felelős agyterület.
Nem szabad említés nélkül hagyni egy olyan képességet, amiben a férfiak abszolút győztesnek számítanak. A térlátásban sokkal jobbak, mint a nők. A tárgyak képzeletbeli elforgatása komoly gondot okoz a nőnek, és igazi intellektuális élvezetet a férfinak.

A férfi igazán vizuális típus. Tudjuk, hogy mennyire fontos ez számára a szerelemben. A megfelelő szexuális izgalom eléréséhez sokkal nagyobb szerep jut a látványnak. Kutatások bizonyították, hogy a férfiak akkor is élnek a vizualizáció erejével, amikor csukva van a szemük. Ezek után döntse el mindenki maga, hogy égve hagyja-e azt a bizonyos lámpát vagy sem!

- Intera –