Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem

Hírek, aktualitások /

Mindenféle /

A megcsonkított férfi

A megcsonkított férfi

Közzétéve: 2016.06.29.

A körülmetélés azt jelenti, hogy a pénisz eredeti, természetes állapotába sebészeti úton beavatkoznak. A fitymának nevezett előbőrt, ami nyugalmi helyzetben a makkot borítja, eltávolítják.

Hogy miért? Ennek vallási és egészségügyi okai vannak.

Vannak olyan népek, akik már az újszülöttnél végrehajtják a beavatkozást, ezzel pecsételve meg a közösséghez való tartozást. A zsidóknál olyan tradicionális és alapvető szokás, hogy még a születésükkor meghalt csecsemőkön is elvégzik. Más népeknél a felnőtté válás küszöbén, egy szimbolikus beavatási ceremónia részeként távolítják el a nem kívánt bőrrészt (Közel-Kelet, csendes-óceáni szigetvilág, Fülöp-szigetek).

Az amerikaiak kifejezetten kedvelték az eljárást, a pénisznek csaknem a felét eltávolították. Így lett olyan „magas és feszes”, ami az amerikai kívánalmaknak leginkább megfelelt. Állítólag ma már nem olyan nagy divat, mint régen. Az 1960-as években a férfi lakosság 90 százalékát érintette a dolog, manapság ez az arány felére csökkent. Jellemzően gazdag emberek és jellemzően fehér bőrűek végeztették el a beavatkozást. Koreában a koreai háború idején épp amerikai hatásra terjedt el a szokás. Ma minden tíz fiúból kilenc esik át a szertartáson. Nagy-Britanniában pedig a királyi család fele ebbe a körbe tartozik, állítólag Diana hercegnő két fiánál tört meg az operációk sora.

A beavatkozás mellett sok egészségügyi eredetű magyarázat szól. Régebben tartotta magát az a nézet, hogy a körülmetélés jótékonyan hat a párkapcsolatokra, hisz a túlzott nemi vágyat mérsékli. Ugyancsak régebbi korok véleménye az, ami szerint a maszturbáció kiváló ellenszere. A darwinizmusból ered a felfogás, hogy egy olyan ősi maradvány, ami minden állatnál megtalálható, nem méltó az állatvilágból kiemelkedő emberhez.

Az igazság az, hogy valóban kisebb a fertőzés veszélye a körülmetélt férfiaknál. Nem véletlenül hajtanak végre műtéteket fitymaszűkülettel rendelkező fiúkon. Mindenféle fertőzéssel szemben ellenállóbbá teszi a férfit, a nemi betegségeket sikeresebben kerülik el. Százalékosan kisebb a péniszrák előfordulása a körülmetéltek körében. Arról nem szólva, hogy a női partnerek körében is pozitív statisztikát eredményez: kisebb a női daganatos betegségek előfordulási aránya azoknál, akik körülmetélt férfiakkal érintkeznek.

Azt gondolnánk, hogy ez nem jellemző szokás, pedig a világon minden tíz férfiból három körülmetélt. Annak idején, a török szultáni udvarban 10 000 fiút is metéltek egyszerre. A világ néhány pontján még most is a csoportos műtét jellemző.

A megcsonkított férfi
A körülmetélés azt jelenti, hogy a pénisz eredeti, természetes állapotába sebészeti úton beavatkoznak.

Eredete ismeretlen, a legkorábbi erre vonatkozó bizonyíték Kr.e. 2300-ból való. A teológia szerint Jézus is hasonló eseményeken ment át. Levágott darabkája olyan szent ereklyévé vált, amit templomok tucatjaiban mutogattak, s amelyet állítólag Ávilai Szent Teréz jegygyűrűként használt. Amikor Jézus visszatért a mennyekbe, visszakapta előbőrét.

A legismertebb ceremónia a zsidó hagyományokból ismert. Az újszülöttség nyolcadik napján kerül rá sor. Régen a mohel végezte a műtétet, méghozzá a körmével, aztán a vért rituálisan kiszívta. Ma már elmarad a vérszívás, és a levágást is felhevített fonállal, ún. Winkelman-kapoccsal végzik. A beavatkozást követően a csecsemőknek napokig magasabb marad a vérnyomása és a pulzusa, és a normális alvásba is csak fokozatosan csöppenek vissza.

A patkányok előbőre egy speciális váladékot termel, ami által az előbőrtől megfosztottak nem lelnek párra. Az embernél ez másképp van. A tapasztalat szerint a nők 90 százaléka előnyben részesíti a körülmetélt formátumot. Egyrészt azért a tagadhatatlan előnyéért, hogy sokkal szebb, másrészt azért, mert hosszabb ideig nyújtott aktusra képes. Ennek az lehet az oka, hogy több ingert igényel, mint csonkítatlan társa.

Részletek magyar körülmetélt férfiak beszámolóiból

„Körülmetélten egy kicsit több inger kell, s hosszabb előjáték szükséges, viszont utána full kontroll van, és csak akkor végzek, amikor én akarom. Kedvesem sorozat-orgazmusai után megértem, hogy miben más és miért jobb állapot ez.”

„Igazából semmi különös nincsen a storymban, a fiam után én is megcsináltattam a körülmetélést. Szerintem nincs ebben semmi különleges, csak annyi, hogy azóta sokkal jobb nekem is, meg a feleségemnek is.”

„Csodás érzés fityma nélkül!! Szeretkezni még jobb! Magyarországon elég ritka a körülmetéltek tábora, de a fiatalok körében egyre jobban kezd elterjedni. Csak azt mondhatom, hogy egészségesebbnek érzem magam, mióta körülmetéltek.”

„Azóta több mint 10 év eltelt, és csak azt sajnálom, mint mások: hogy előbb nem csináltattam meg. A fütyimet nem érzem érzéketlennek. Nem hiper-érzékeny, de talán jobban érzem vele a hüvely szorítását, amikor a partneremnek orgazmusa van: így gyakrabban élvezünk együtt, úgy érzem. Azt hiszem, a szorításból kikerülve a makkom megterebélyesedett.”

„A testi kapcsolat teljesen más lett: jobban érzem a partneremet, ő is engem. Viszont a behatolásnál be kell nedvesíteni, hogy becsússzon. Ez lehet zselé, nyál, vagy egyszerűen egy felizgatott nedvező hüvely. A nők sokszor észre sem veszik a különbséget. Én igen.„

„Egyébként jobban érzem magam: tisztábbnak, gondtalanabbnak. Könnyebb tisztán tartani is, és azóta a fütyim sose volt begyulladva.”

„Régen, szeretkezés után, ha nem mostam meg este, akkor reggel illatozott a szerszámom. Most már nem, és bár nem hanyagolom el a testi higiéniát, mégis sokkal tisztábbnak érzem magam így is.”

„Mostanra már lassan fél éve, hogy megcsináltattam a műtétet, és én mindenkinek csak javasolni tudom, sokkal higiénikusabb, a méhnyakrák kialakulását a párodnál nagy mértékben csökkenti, ráadásul szerintem sokkal jobban néz ki.”

Steve Jones: Y című könyve felhasználásval – Intera