Facebook

Párkapcsolat

Mikor jön el az összeköltözés ideje?

Párkapcsolat
article head image

Sok találkozás jövője eleve megjósolható: nagy részük az idők folyamán kudarcra van ítélve (ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy életfogytig kizárólag egy kapcsolat tarthat, a többi előbb-utóbb kifullad) és van, amelyikből házasság lesz (szerencsés esetben nem végződik válással), vagy papírok nélküli hosszú szerelem.

Hogy az együttélés melyik formában mikor következik be, az mindig a kapcsolat aktuális állapotától és a benne részt vevők személyiségjegyeitől, életkorától függ. A régi, összebútorozással kapcsolatos sztereotípiák mára idejétmúlttá váltak, az pedig a többségnek még csak eszébe sem jut, hogy szexuális tapasztalat nélkül vágjon bele egy házasságba. Kultúránkban pedig ismeretlenek az eleve elrendelt, hozomány- és/vagy társadalmi státusz-vadász frigyek. A mindennapok felgyorsulása, az újfajta szemléletmód, a karrier és egzisztencia megteremtésének vágya illetve az ebből (is) származó késői gyermekvállalás teljesen átformálta a párkapcsolatok alakulását. Ma már egyre gyakoribb, hogy a közös hajlék kialakítása nem a tanulás befejezése utáni logikus lépésként adódik, egy egyébként már nagyon jól működő kapcsolat megkoronázásaként, két, egymást jól ismerő fiatal közös döntéseként.

 

Nézzük a klasszikus példát!

 

A megismerkedés után klasszikus esetben a randizós időszakot előbb-utóbb együttalvás követi. A filmekben ennek színtere legtöbbször a férfi lakása/albérlete, stb. A lényeg szempontjából mindegy. A klisé adott: a nő házasságot akar, a férfi szabadságot. Mit tesz ilyenkor a nő? Először egy szexi ruhadarabot hagy „véletlenül” a férfinál, majd következik a fogkefe, míg végül, szép lassan egy komplett ruhatár után az új kanapé is beköltözik. S mit tesz ilyenkor a férfi? Menekülőre fogja - a sztereotípia szerint. De a valóságban történhet máshogy is, természetesen, hiszen ahány ember, annyi fajta párkapcsolat.

Hiszen az élet hozza az ellenpéldát is, bőségesen. Hiszen mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akik személyiségükből kifolyóan egy erősebb nő irányítására vágynak? A kapcsolat ebben a formában kiválóan működik, a férfi önérzetén nem esik csorba. Ilyen esetben könnyen megtörténhet, hogy ez első randi után összebútoroznak, s hacsak a nőnek nem lesz kívánsága, hogy a kapcsolatból kilépjen, a holtomiglan-holtodiglan garantált.

A villámgyors összeköltözés (gyakran villámgyors szétköltözéssel végződő) másik formája világtendencia. A feleknek sem kedvük, sem idejük randizással bíbelődni, így a megbizonyosodás gyors formáját választják: a kapcsolat jövője hamarosan megmutatkozik és eldől, hogy újabb költözés vagy hosszú együttélés következik. Ez a forma inkább az idősebbekre jellemző, illetve azokra, akiknek a munkatempója nagyon feszített, a kapcsolat résztvevő(i) siker- és célorientált(ak). A hibája? A kérdés inkább az, hogy mi nem a hibája? Kimarad a randizós, romantikus időszak, mikor a felek kezdetben kóstolgathatják egymást. Nincs idő a másik tulajdonságainak, szokásainak, életmódjának részletesebb feltérképezésére, a türelmes összecsiszolódásra ebben a formában gondolni sem érdemes. A másik fél személyében egy félig idegen karakter lép be életünkbe, akiről jóformán még azt sem tudjuk, a reggeli kávét cukorral vagy mézzel issza-e. Arról nem is beszélve, hogy milyen kapcsolat kiindulópontja az, ahol a résztvevők nem kíváncsiak a másikra? Azonban ha a feleknek szerencséjük van, még így félig vakon is sikerül a zsákjuk foltját megtalálni s boldog jövő, kiegyensúlyozott kapcsolat elébe menni.

A rapid összebútorozás romantikusabb formája, mikor a pár a kezdetektől érzi, hogy őket a mindenható bizony egymásnak teremtette. Az érzést csak a jövő igazolhatja, mindenesetre ez a szerencsés végkifejlet igen ritka manapság (bár valljuk be, egy szerelem kezdetén mindenki így érez a másik iránt).
A másik végletet azok a párok alkotják, akik ugyan testi-lelki közösséget alkotnak, kapcsolatukat a nyilvánosság előtt felvállalják és magukat a másik felének tekintik, mégsem élnek egy fedél alatt. Ezek az esetek sem egyformák és nem lehet általánosítani: nem biztos, hogy az elköteleződés hiánya vagy az attól való félelem mozgatja a partnereket. Sok esetben még kényelmesebb is lehet, mint a definitív együttélés: ha az embernek kedve szottyan, egyedül hajtja álomra a fejét és senki nem problémázik azon, ha a vacsora utáni rendetlenség reggelig sem tűnik el. Ugyanakkor az esetek döntő többségében mégis valamilyen érzelmi anomália bújik meg a háttérben, legenyhébb esetben az alkalmazkodásra való hajlandóság hiánya.

Egy biztos: az összeköltözés megrázkódtatást, érzelmi stresszt jelent. Beismerik vagy sem, mindkét fél részéről megjelenik a megfelelési kényszer, amely kezdetben megterhelő lehet, bár a mézeshetek boldogságához fogható érzés nagyban tompítja a kétségeket. Nem felejthetjük el azonban, hogy az összebútorozás nagy életmódbeli változásokkal jár: a háztartás vezetése közös feladattá válik, felmerülnek a kasszával kapcsolatos kérdések, a rezsi problémaköre, és egyáltalán, a kölcsönös alkalmazkodás és tolerancia szükségessége. Mindemellett a hétköznapok közös megélése sokszor megy a romantika rovására: ezek után a tüzet táplálni kell, a kapcsolat jövőjének megóvása bizony aktív menedzselést kíván, mindkét fél részéről.

Egy a biztos: mindenki másképp csinálja. Minden szuverén személyiség a saját igényeinek legmegfelelőbb partnert keresi, és hiába az evolúciós monda, miszerint a nő társat, a férfi szaporítóképességének kiteljesedését keresi, a civilizációs normák elég erősek ahhoz, hogy előbb-utóbb mindkét fél a megállapodást tekintse etalonnak, természetesen a neki megfelelő partner oldalán.

- Dr. Kónya Judit -


Hasonló cikkek

Párkapcsolat

Hazudni csúnya dolog!

Van két terület az agyban.

Párkapcsolat

Leánykérés – a férfiak dolga?

A férfiak több mint fele még ma is úgy véli, hogy a leánykérés, azaz a házasságkötés kezdeményezése az ő dolga.

A nőgyógyász
válaszol

Vannak kérdések, amelyeket csak szakembereknek tehetsz fel.

Tovább »

Horoszkóp

Kíváncsi vagy, mit tartogat számodra az előtted álló hónap?

Fogamzásgátló
választó

Tudd meg, hogy melyik a számodra legideálisabb fogamzásgátló módszer!

Választok »

Tények és tévhitek

A hosszú távú fogamzásgátlásról

Tovább »